World Bnei Akiva MovementCenter for Religious Affairs in the Diaspora
The Online Hadracha Center
îøëæ ääãøëä äî÷ååï

Reis In De Tijd.

Fil detaljer:

Typ av resurs: Spel in: Nederl?ndska
Ålder: 8-14
Storlek: 12-40
Beräknad tid: 60 minutes

Ytterligare detaljer...

Ladda ner

Ladda ner denna fil (31 KB)

kommentarer och kritik 

Stats:
Granskad: 8678
Nerladdad: 1896

Rated 305 times
Add this file to your personal library.

Har du ladda ner denna fil och har ni något att dela?
Detta är platsen!


Resurs mål
-

Resursinnehåll

Reis in de tijd.

 

Verdeel je kwoetsah in groepjes. Laat ze naar de verschillende stations gaan. (verzin een speurtocht?) Op ek station staat een “geleerde” (madrich) die ze iets vertelt en een opdracht laat uitvoeren. Bij elke geleerde nemen ze het werk mee waarover hij vertelt. 

 

Je kan ook de verschillende rollen laten spelen door gastmadrichiem die bij jullie in de kamer op bezoek komen. Is wel minder leuk.

 

 

1)    Rabbi Jehudah Hanassi.

 Mishnah

 

Toneelstukje/sketch

.

Welkom in Israël !! Het is het jaar 170 voor de gewone jaartelling en ik, Rabbi Jehudah HaNasi heb net de Mishnah in elkaar gezet!! Torah Shebe’al Peh is altijd mondeling door gegeven, van Rabbi naar leerling, maar nu, helemaal met die problemen die de Romeinen ons maken, vergeten de mensen de mensen wat hun rabbijnen hun geleerd hebben, en straks zijn we de mondelinge leer helemaal kwijt !! Dus ik heb het op mij genomen om op te schrijven, alle halagische argumentaties die de Rabbijnen hadden op de schriftelijke leer

Zodat niemand het zal vergeten !!We noemen het de Mishna. Als jullie er ook een kopie van willen dan moeten jullie eerst laten zien dat jullie nog een goed geheugen hebben en iets goed kunnen doorgeven.

Opdracht: Doorfluistertje,3x) :een zin/ woord doorfluisteren en aan het eind v/d rij kijken of de zin/het woord niet is veranderd.

 

 

 

2)    Ravina en Rav Ashi

Gemarah

 

Toneelstukje:

Welkom in Bavel !! Het is nu het jaar 500 voor de gewone jaartelling! Mijn naam is Ravina en dit is Rav Ashi, en we hebben net aan de Gemarah gewerkt! Kijk sinds de Mishnah is opgeschreven, een paar honderd jaar geleden, hadden een heleboel geleerden commentaren en halagische argumenten om toe te voegen. Maar sinds de Romeinen ons verbannen hebben, en alle rabbijnen verspreid zijn, is de enige manier om de Gemara te blijven onthouden, om het op te schrijven. We zullen het Talmud Bavli noemen. Maar ik hoor dat ze een andere versie van de Gemara maken in Jerushalaim. Maar die van ons zullen de mensen hoofdzakelijk gebruiken.

Opdracht: Laat zien dat je Gemara kan “ontknopen”, ontknoop de “menselijke knoop”. Laat je chanichiem een menselijke knoop maken en laat ze die ontknopen.

 

 

3)    Rambam.

Mishne Torah

 

Sketch:

Welkom in Egypte ! Ik ben de Rambam, en ik heb juist mijn boek geschreven die de Mishne Torah heet. Het is een lijst van alle halachot in de Gemara en de Mishna. Er zijn zoveel verschillende meningen in de Gemara, we weten niet welke we moeten volgen wanneer we de eigenlijke mitswah willen vervullen! Dus heb ik een halacha boek geschreven waarin simpel staat wat je moet doen. Je hebt alleen een Torah nodig, en mijn halachah boek nodig en je hoeft nooit meer dingen op te zoeken in Gemara en Mishna.

Opdracht: leg de kaarten in volgorde zoals ik de halachische meningen geordend heb. (maak losse kaarten met daarop delen van berachot of uitspraken van mifkad)

 

4)    Rabbi Josef Karo en de Rama

Shulchan Aruch en commentaar van de Ramah.

 

Rabbi Josef Karo: Welkom in Tsefat in Israel in de jaren 1500! Om Halacha makkelijker toegankelijk te maken voor de mensen van vandaag, heb ik naar de 3 top rabbijnen gekeken, en wat de meerderheid van hen besloot, scheef ik op als Halacha . Het is zo duidelijk en kant en klaar, dat ik mijn boek “de gedekte tafel”  of Shulchan Aruch noemde !

Rama: Ja, ja het is een geweldig boek, maar het beschrijft alleen de Halacha voor Sefaradiem! Maar wat nu met de Ashkenazim ? Dus toen ik gehoord had over dit boek, schreef ik in mijn huis in Cracow Polen, een “tafelkleed” of Mapah voor de Shulchan Aruch, waarin een commentaar die vertelt over de Halacha voor Ashkenazim!

Opdracht : Deel de kwoetsah in 2 groepen (Ashkenazim-Sefaradim). Stuur 1 kind naar buiten. Neem een woord dat uit 2 delen bestaat (bijv. Bne Akiwa)

Roep het kind binnen. Nu roepen de 2 groepen elk 1 deel van het woord. Het kind moet ragen welk woord het is.

 

5)    Chofets Chaim

Mishnah Brura.

 

Sketch.

Hoi, Welkom in Radin, Litauen aan het begin van de 20ste eeuw!

Mijn naam is Rabbi Jisrael Meir Hacohen Kagan. Ik heb ook een boek geschreven over Lashon Harah. Vanaf de tijd dat de andere Halacha boeken waren geschreven, veranderde er veel in de wereld. Elektriciteit en andere dingen werden uitgevonden. Hoe kan de Halacha worden uitgelegd zodat een gewoon persoon het kan begrijpen ? Mijn commentaar op de Shulchan Aruch

Legt uit hoe je de Halacha moet toepassen op het aledaagse leven in de 20ste eeuw.

Opdracht :

Omdat ik heb helpen bouwen aan het niveau van halacha, bouwen julie een menselijke pyramide!

 

6) iedereen komt bij elkaar en laat zien welke werken jullie verzamelt hebben.



Liknande resurser kan hittas underr:
» All > Judaism > Allmänt
» All > Torah > Mishna
» All > Torah > Gemara
» All > Torah > Judisk lag
» All > Games > Allmänt
Visitor Comments: